Wednesday, January 1, 2020

GƯƠNG BÌNH TĨNH NHANH TRÍ CŨA BÉ GÁI 4 TUỔI

Mẹ đột nhiên bất tỉnh, bé gái 4 tuổi bình tĩnh gọi cấp cứu, dỗ dành 3 em nhỏ và “trấn an” 3 chú chó

Vẻ đáng yêu của bé Isla. Ảnh: Good News Network.

Hồi đầu tháng 12, tại nhà riêng ở bang New Jersey, Hoa Kỳ, chị Haley đột nhiên bị bất tỉnh. Bé Isla Glaser 4 tuổi, con gái của chị, đã trở thành “người hùng” khi bình tĩnh xử lý tình huống và cứu sống mẹ.
Thấy mẹ nằm bất động và không mở mắt, Isla đã gọi 911 và báo cáo tình hình cho Sở cảnh sát thị trấn Franklin. Cô bé cung cấp địa chỉ của mình cho người điều phối. Đợi cho đến khi các kỹ thuật viên y tế khẩn cấp đến hiện trường, Isla đã biết bắc một cái ghế để trèo lên và mở khóa cửa để được hỗ trợ.
Theo New Jersey 12 News, Isla sau đó còn biết giữ cho 3 chú chó nặng 80 pound (khoảng 36 kg) của nhà mình không sủa ầm ĩ và gây rối khi các nhân viên y tế vào nhà. Cô bé cũng đảm nhận cả việc cho em gái 2 tuổi và hai đứa em sinh đôi 1 tuổi ăn sữa chua để trấn an các em.Ảnh: NBC New York.

Mẹ của Isla phải nhập viện vì nhiễm khuẩn trong bốn ngày. Nếu không có con gái, có lẽ chị đã không qua khỏi tình huống nguy kịch này.
Isla đã được sở cảnh sát vinh danh với giấy chứng nhận, huy hiệu cảnh sát chính thức và một chuyến tham quan đồn cảnh sát.
“Tôi nghĩ nhiều người lớn sẽ không thể xử lý sự cố như vậy bằng sự dũng cảm, bình tĩnh và khác biệt như cô bé”, Lt. Philip Rizzo, nhân viên của Sở cảnh sát thị trấn Franklin, cho biết trong cuộc họp báo. “Cháu rất xứng đáng được khen ngợi”.
Huyền Thanh
Theo Good News Network

4-year-old Isla Glaser is being hailed a hero after calling 911 when her mom collapsed 

 Lauren M. Johnson, CNN 

Dec 19, 2019

4-year-old Isla Glaser is being hailed a hero after calling 911 when her mom collapsed
Isla Glaser, 4, of Franklin Township, NJ, is being hailed as a hero after saving her mom during a medical emergency.
Franklin Township Police
A four-year-old girl is being hailed a hero after calling 911 and saving her mother's life.
Isla Glaser was at her home in Franklin Township, New Jersey with her mom, Haley Glaser, and three younger siblings, when Haley had a medical episode and collapsed.
Isla found her mother's cell phone and calmly called 911.
"My mommy falled down, and she can't talk," Isla said to the 911 dispatcher on December 6.
After answering several questions and giving her address, Isla revealed that her father was at work and she was home with her 2-year-old sister and one-year-old twin brothers.
Not only did Isla keep her siblings calm, she single-handedly called off her family's large dogs when emergency responders came to the door.
On the call, you can hear  her yell: "Puppies get out of the way! Puppies get out of the way!"
Once inside, the responders rushed unconscious Haley to the hospital where she spent several days with a bacterial infection, according to CNN affiliate News 12 New Jersey.
"I know adults that cannot handle that kind of incident with that much bravery, poise, and distinction," Lt. Philip Rizzo of the Franklin Township Police Department said at a news conference. "For that, this young lady needs to be commended."
On Wednesday, the Franklin Township Police Department honored her as a hero for her fast thinking in a scary situation. She received a badge as an honorary police officer and a certificate of commendation.
"She truly saved my life," Haley said.